A Győri Audi ETO KC 2024. október 19-én a dán Odensét fogadta az EHF női Bajnokok Ligája csoportkörének 6. fordulójában. A hiányos felállásban pályára lépő zöld-fehérek az első félidőben nagyot küzdöttek, de így is kétgólos hátrányban mehettek a szünetre, a fordulás után pedig hiányzott az átütőerő a játékukból, így 35–28-as vereség lett a vége.

A Győri Audi ETO KC azt a dán Odense Handboldot fogadta a Bajnokok Ligája csoportkörének 6. fordulójában, amely ellen még sosem kapott ki. A két együttes korábban tíz alkalommal csapott össze egymással, ezek közül pedig mindössze egyszer vesztettek pontot kedvenceink (2021-ben idegenben 32–32 lett az eredmény). A Per Johansson vezette csapatunknak ezúttal sem volt más célja, mint megőrizni ezt veretlenségét, és tovább erősíteni vezető pozícióját a B-jelű nyolcas élén.

Szakvezetőnk mindazonáltal tisztában volt vele, hogy nem vár könnyű feladat a lányokra a narancsmezesek ellen – főleg úgy nem, hogy három játékosunk is hiányzott ezen a találkozón. Hatadou Sakot még a Brest ellen lőtték fejbe, emiatt le is kellett őt lecserélni, és a második félidőben már nem lépett pályára Franciaországban. Kapusunk így az orvosi stáb javaslatára elővigyázatosságból nem került be a keretbe, akárcsak kisebb sérülése miatt Győri-Lukács Viktória, míg Ryu Eun Hee betegség miatt nem állt rendelkezésre ezen a mérkőzésen. A zöld-fehérek így a Toft, Hovden, Housheer, de Paula, Brattset Dale, Jörgensen, Fodor Csenge kezdőcsapattal álltak fel a Rókák ellen.

Az első szó a vendégeké volt, és bár egy megpattanó lövés után gyorsan érkezett a győri válasz, az első néhány perc nem a mieinkről szólt. Emberhátrányban 4–2-re is vezetett az Odense, jobban viszont nem tudott ellépni Housheer és Jörgensen villanásainak köszönhetően. A 10. percre aztán összejött a hazai egyenlítés: előbb Dulfer, majd csapatkapitányunk, Brattset Dale lőtt gólt a falból (7–7). Hiába Toft bravúros védései, az ETO-vezetés továbbra is váratott magára – még bő negyedóra elteltével is a mieinknek kellett futnia az eredmény után (10–11). A 19. percben aztán először ragadtuk magunkhoz a vezetést, sőt, nem sokkal később Blohm meg is duplázta az előnyt (13–11). Lerázni mindenesetre nekünk sem sikerült a dánokat, akik bár a hajrában egyenlítettek, a fordítási lehetőségnél megint Toft állta útjukat (25. p.: 14–14). A szünet előtt két perccel aztán újra hátrányba kerültünk, ezért Per Johansson kikérte idejét, de így is kétgólos hátránnyal zártuk a játékrészt (16–18).

A második félidő elején a még rövid ideig tartó emberelőnyét kihasználva – először a meccs folyamán – háromra, majd hamarosan négyre növelte előnyét az Odense (35. p.: 17–21). Sőt! A fekete leves csak ezután következett, ugyanis támadásban és védekezésben is jöttek a hibák, így alig másfél perccel később már hétgólos hátrányban voltunk (18–25). Elöl rendre eladtuk a labdákat, ha pedig lövésig jutottunk, Reinhardt állta a labda útját, míg hátul a nyitott védekezéssel sem sikerült megállítani a narancsmezeseket, a különbség pedig negyedórával a vége előtt szép lassan kétszámjegyűre hízott (20–30). A lányok küzdöttek, küszködtek, de az idő csak telt, a hátrányt pedig nem sikerült csökkenteni. A hajrában az ETO még megpróbált kapaszkodni, de ez is csak arra volt elég, hogy a differencia egyszámjegyűre csökkenjen – csapatunk először szenvedett vereséget az Odensétől (28–35).

 

REAKCIÓ
Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője:
– Nehéz háromhetes perióduson vagyunk túl, de örültünk, hogy a kulcsfontosságú mérkőzésen Brestből elhoztuk a két pontot. Utána nyilván készültünk az Odensére, hiszen tudtuk, hogy gyors és erős játékot játszik, jó és technikás játékosok alkotják a keretét. Az első félidő eleje jó volt, a támadásban nem volt annyi hibánk, mint a védekezésben. Tudtuk, hogy Elver és Höjlund ellen az egy-egyek kulcsfontosságúak lesznek, de ezeket az egész meccsen nem sikerült megoldanunk. A második félidőben a védekezésünkön mindenképpen javítani szerettünk volna, de az Odense ugyanazon a magas szinten játszott, és nem tudtuk megállítani. A védekezésünk hibái megfertőzték a támadójátékunkat, így mélypontra kerültünk. Nem elfogadható, hogy ennyi jó játékos egyszerre így játsszon az ETO-ban.

Dione Housheer, a Győri Audi ETO KC jobbátlövője: – A védekezésben vesztettük el elsősorban ezt a meccset, mert tudtuk jól, ha helyet hagyunk nekik, azzal élni fognak, és betörnek. Nem volt elég kemény a védekezésünk, és nem segítettünk eleget egymásnak. Idővel kockázatot kellett vállalnunk a gyors játékkal, de ezek megoldások nem jöttek be. Mindannyiunknak tanulnunk kell ebből a vereségből.

Ole Gustav Gjekstad, az Odense Handbold vezetőedzője: – Mindig jó hangulatú meccseket játszunk Magyarországon, de nem néztek volna normálisnak, ha előzetesen azt mondom, hogy hét góllal nyerünk, hiszen remek csapatról van szó. Nagy volt a küzdelem a pályán, felkészülten, a saját játékunkat játszva sikerült legyőznünk az Audi-ETO csapatát.

Helena Elver Hagesö, az Odense Handbold irányítója: – Tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk, mert a Győr hazai pályán erős. Büszke vagyok rá, hogy az előzetesen kidolgozott taktikát végre tudtuk hajtani, végig hittünk magunkban, és abban, amit kitaláltunk. A mai meccs is megmutatta, hogy jó úton járunk.