2024. október 9-én, a K&H női kézilabda liga 5. fordulójában a Győri Audi ETO KC a DVSC Schaefflert fogadta az Audi Aréna Győrben. A bajnoki rangadó hullámzó játékot hozott, de a szünet előtti hajrában mutatott 5–0-s szériával 17–13-ra léptek el a zöld-fehérek. A fordulás után bár a Debrecen hatgólos hátrányból is felállt, a végjátékban óriási küzdelemben végül 29–28-ra az ETO győzött.

Az előző évadban a Győri Audi ETO KC Debrecen ellen vívott kiélezett rangadói után az új idény is hasonlóan kemény csatát ígért ebben a párosításban, hiszen a cívisvárosiak a nyáron BL-szintű játékosokkal erősítettek. A mieink ennek megfelelően készültek a szerdai tévés meccsre, Per Johansson pedig a Toft, Győri-Lukács, Ryu, Brattset Dale, Dulfer, Nze Minko, van Wetering csapatot küldte fel a pályára a kezdősípszóhoz. A zöld-fehérek keretéből ezúttal a jobbszélső Emilie Hovden, valamint a kapus Győri Alexa maradt ki.

Kissé elidegeskedtük a rajtot, ugyanis a találkozó elején gyors labdaszerzés után jutottunk vezetéshez, majd de Paula betöréséből találtunk be, hátul viszont beállóból és szélső befutás után is középről kaptunk gólt. Az 5. percben a vendégek ugyan rövid időre fordítottak (2–3), sokáig nem örülhettek, ugyanis a mieink diktálták a tempót. Hamar visszavettük a vezetést, innentől pedig folyamatosan a Loki futott az eredmény után – még úgy is, hogy helyzetkihasználásban továbbra is akadtak hiányosságaink (13. p: 7–5). A gyors lerohanásokból sikerült néhány könnyű gólt szerezni, lerázni azonban továbbra sem sikerült a cívisvárosiakat, akik bő negyedóra elteltével egy 3–0-s széria után újból előnyhöz jutottak (7–8). Egyenlíteni kétszer is sikerült a győri lányoknak, ám az újabb fordulat csak a hullámzó játékot hozó félóra hajrájában sikerült – sokadszor villant Győri-Lukács, ezúttal ráadásul emberhátrányban (22. p.: 12–11). Sőt, sorozatban ötször talált be az ETO, ezzel pedig a szünet előtt el is lépett a Debrecentől.

A második félidőt 17–13-as vezetésről kezdték meg kedvenceink, akik ott folytatták, ahol az elsőt abbahagyták – a debreceniek nem tudtak mit kezdeni a gyors játékukkal, így szép lassan tovább nőtt a differencia (36. p.: 21–15). Időt is kért Szilágyi Zoltán, hogy felrázza csapatát, ami olyannyira sikerült neki, hogy ezt követően négyszer talált be a DVSC anélkül, hogy válaszoltunk volna rá (39. p.: 21–19). Per Johansson is rányomott a piros gombra, de nem tudta megtörni a vendégek lendületét, akik 21–21-nél – 20 perc után – megint utolértek bennünket, majd vezetést szereztek. A tízperces győri gólcsendnek Housheer hétméterese vetett véget, az utolsó negyedórának így döntetlenről vághattunk neki. Sajnos azonban a DVSC védelme felkeményedett, emberhátrányban két üreskapus gólt kaptunk, majd hetest is rontottunk, így nehéz helyzetből várhattuk a végjátékot (50. p.: 23–25). Nagyon kellett Sako két bravúrja, ami láthatóan nagy lökést adott a társaknak – a holland különítményből előbb van Wetering, majd Housheer vágott egy labdát a hálóba (25–25). Öt perc volt vissza, amikor de Paula bombája után büntetőből is betalált, így hosszú idő után megint nálunk volt az előny (28–27). A hihetetlenül izgalmas végjátékot hozó összecsapás utolsó fél percében végül egy újabb Sako-védés kellett, hogy megtartsuk az előnyt – óriási küzdelemben 29–28-ra nyertünk.

A BL-címvédő győriekre a héten még egy rangadó vár: október 13-án, vasárnap 16 órától az elitsorozat B-jelű nyolcasában a listavezető francia Brest otthonába látogatnak, amely kulcsfontosságú összecsapás lesz a csoportelsőség, és az automatikus negyeddöntős helyek megszerzése szempontjából.

 

REAKCIÓ
Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője:
– A két együttes párharcát tekintve az elmúlt négy-öt meccsen nagy kihívás elé állított bennünket a Debrecen. A meccs első szakasza igazi párbaj volt, hogy ki tudja magához ragadni a vezetést, de jól zártuk a félidőt, és hasonlóképp kezdtük a másodikat. Aztán váratlanul, magam sem értem miért, hatgólos vezetésnél hirtelen visszaadtuk a kezdeményezést a Debrecennek. Az utolsó húsz percben próbáltuk ugyanazt játszani, mint hatgólos vezetésnél, de a DVSC védelme felkeményedett, mélyebb lett, és ez nyílttá tette a találkozót. Nyertünk, és ennek örülök, mert a bajnokság szempontjából ez kulcsfontosságú mérkőzés volt, de ezeket a hibákat az egyre javuló Debrecen ellen nem lehet megengedni magunknak, mert előbb utóbb az lesz a vége, hogy egy ilyen meccset be fog tudni húzni. A legjobbakat kívánok Szabó Ninának.

Hatadou Sako, a Győri Audi ETO KC kapusa: – Hihetetlen kemény küzdelemre kényszerített bennünket a Debrecen. Az utolsó pillanatig harcoltunk támadásban és védekezésben is, talán ez jelentette a különbséget. Az, hogy hatgólos hátrányból visszajöttek, hatalmas lelki erőt adott nekik, megérezték a lehetőséget, hogy el lehet minket kapni, mi pedig túl sokat hibáztunk. Büszke vagyok a csapatra a hatalmas küzdelemért, és örülök a győzelemnek. Két nagyon nehéz hetünk van, úgyhogy végig küzdenünk kell, és begyűjteni a lehető legtöbb pontot.

Szilágyi Zoltán, a DVSC Schaeffler vezetőedzője: – A mérkőzés több szakaszában nem játszottunk jól, a Győr dominált, de örülök, hogy a csapatom hatgólos hátrányban nagy mentális erőről tett tanúbizonyságot. Jessica Ryde főszerepet vállalt, az ő vezetésével tudtunk visszajönni a mérkőzésbe, és amikor átvettük a vezetést, taktikusan, jól játszottunk. Ilyen helyzetben a szerencsésebb csapat nyer, ott volt a kezünkben a lehetőség, de nem éltünk vele. Sokkal jobban fáj az, hogy Szabó Ninát valószínű hosszú távra elveszítettük.

Petrus Mirtill, a DVSC Schaeffler balszélsője: – Jól kezdtük a meccset, de Szabó Nina sérülése kicsit megrogyasztott minket. Büszke vagyok a lányokra, hogy ezek után visszajöttünk a meccsbe mínusz hatról, és kicsit feledni tudtuk a történteket. Szerintem arra is jó volt ez a meccs, hogy a vereség ellenére erőt tudunk meríteni belőle. Reméljük, hogy vannak csodák, és nem lesz súlyos Nina sérülése.