Az EHF női Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában a Győri Audi ETO KC a montenegrói rekordbajnok Buducnost Podgorica otthonába látogatott. A 2024. október 6-án rendezett, végig kiélezett összecsapáson a címvédő zöld-fehérek végül 23–23-as döntetlennel zárták a két együttes harmincadik mérkőzését.

Harmincadik tétmérkőzését játszotta egymás ellen október 6-án vasárnap a Győri Audi ETO KC és a Buducnost Podgorica a Bajnokok Ligája B-csoportjának 4. körében. Vezetőedzőnk, Per Johansson a találkozót a Sako, Hovden, Housheer, Nze Minko, Brattset Dale, Breistöl, Fodor hetessel kezdte meg. A mieinknél ketten hiányoztak a hétvégi keretből: Győri Alexa szombaton az NB I/B-s akadémiai együttesben lépett pályára, Győri-Lukács Viktória pedig a válogatott szünet után kapott pihenőt, ezért nem tartott a csapattal Montenegróba.

Már a kezdésnél nagy elánnal vetettük bele magunkat a meccsbe – előbb Nze Minko, majd Housheer vágta a labdát a hálóba, míg Sako a kapuban kétszer is hárított, így hamar elkezdett nőni a különbség (5. p.: 1–4). A következő öt perc aztán győri lőtt gól nélkül telt el, így felzárkózott, majd egyenlített is a házigazda. A folytatásban emberhátrányba kerültünk, a technikai hibák és az eladott labdák pedig nem fértek bele – a 14. percben először vezetett, majd 7–5-re ellépett a Buducnost. Nehezen találtuk a kőkemény balkáni védekezés ellenszerét, de aztán Brattset vezetésével apró lépésekkel sikerült a 18. percben ismét utolérni a kék-fehéreket (18. p.: 8–8). Hiába töltötte be a Moraca Sportcsarnokot a csapatot elkísérő több mint hetven szurkolónk hangja, a győri fordítás tovább váratott magára (23. p.: 10–9). Időt is kért Per Johansson a félidő hajrájának kezdetén – ezt követően a hátralévő hét perc alatt mindössze két gól esett, de szerencsére ezeket a mieink szerezték, így 11–10-es vezetéssel mehettünk a szünetre.

A fordulás után Breistöl egy középtávoli bombával, a csereként beállt Toft pedig szép védéssel jelentkezett, de megint több labdát lőttünk bele a jó napot fogó Haugéba, így 13–13-nál ismét egál állt az eredményjelzőn. Innen Housheer két büntetője lendítette tovább a csapatot, de a kifejezetten kemény, hullámzó meccsen a montenegróiak piócaként tapadtak a mieinkre (41. p.: 15–15). Hiába egyenlített azonban újfent a házigazda, Ryu villant meg kétszer, majd Jörgensen pókhálózta ki a bal felsőt, így továbbra is mi vezettünk. Ezt követően bár emberelőnybe kerültünk, miután Godec arcon lőtte Toftot és ezért kiállították, tartósan magabiztos fórt továbbra sem sikerült kialakítanunk (48. p.: 17–19). Ahogy egyre közeledtünk a lefújáshoz, a hazaiak a szoros csata láttán úgy lettek egyre lelkesebbek: a Buducnost egyenlítő találatánál (54. p.: 21–21) „robbant” a lelátó, innentől kezdve pedig a mieink minden támadását hangos füttyszó kísérte. A hajrában sajnos fontos pillanatban védett Hauge, megakadályozva ezzel kedvenceinket a győztes találat megszerzésében, így a vége 23–23-as döntetlen lett.

A győri lányok legközelebb 2024. október 9-én, szerdán 19 órától a Debrecent fogadják az Audi Aréna Győrben.

REAKCIÓ
Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője:
– Amilyen játékstílusban a Buducnost játszik, azt csúcsra járatta ezen a találkozón; ez a stratégiája, hogy óriási nyomás alá helyezi az ellenfelet. Bár a végén csak huszonhárom gólt engedtünk nekik, rengeteg olyan pillanat volt a mérkőzésen, amikor hiányzott a türelem a játékunkból a hosszú labdajáratáshoz. Támadásban az egész mérkőzésen akadtak gondjaink, amikor az ellenfél védelme felkeményedett, ráadásul a hatosról számtalan helyzetet hagytunk ki, ezeket jobban is megoldhattuk volna. Azt kell mondjam igazságos a döntetlen.

Kari Brattset Dale, a Győri Audi ETO KC beállója: – Valami ilyesmi mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy a védekezésben nagyon keményen nekünk fognak esni, tördelni és lassítani fogják a játékot, ezzel is nyomás alá helyezve minket. Ezt nagyon jól menedzselték, és Sakura nagyszerűen védett, míg mi sok helyzetet kihagytunk.

Bojana Popovic, a Buducnost Podgorica vezetőedzője: – Sportszerű mérkőzés volt, a Győrről pedig mindenki tudja milyen erős csapat, és mennyire gyorsan játszik. Mi csak azt játszottuk, amit tudunk, harcoltunk a védelemben, nehezen engedtünk nekik ziccereket, és szinte az egész meccs alatt ugyanazon a sebességen teljesítettünk. Emiatt nagyon keveset rotáltunk, mert nem lehetett volna tartani ezt a ritmust. Csapatként, együtt küzdve értük el ezt a nagyszerű eredményt, emiatt nagyon boldogok vagyunk. Szép munkát végeztünk, csak ezt kell folytatni.

Jelena Despotovic, a Buducnost Podgorica balátlövője: – Büszke vagyok a csapatomra, mert korábbi győri játékosként tudom, hogy ellenfelünknél mindig a maximumra törekszenek, ez ma is így volt. Igyekeztük lelassítani őket, emiatt keveset rotáltunk, Sakura pedig hatalmasat játszott a kapunkban.