A Győri Audi ETO KC 27–22-re legyőzte a norvég Vipers Kristiansandot 2024. szeptember 21-én, az EHF női Bajnokok Ligája 3. fordulójában. Az első félidőben mindkét csapat védelme jól zárt, de az utolsó tíz percet megnyomta az ETO, így 14–9-re vezetett a szünetben, ezt az előnyét pedig a második játékrészben megtartotta. A két félidő között új, hároméves megállapodást írt alá a győri klub és az Audi Hungaria Zrt. vezetése.

Újabb rangadó várt a Győri Audi ETO KC-ra az EHF női Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában, ugyanis a sorozat korábbi háromszoros győztese látogatott az Audi Aréna Győrbe. A két együttes tizennegyedik összecsapásán a zöld-fehérek arra készültek, hogy kilencedszer is legyőzzék norvég bajnok riválisukat. Míg a győriek az első két körben a tavaly bronzérmes Esbjerget, majd a döntős Ludwigsburgot is legyőzték, addig az északiak az első körben kikaptak Brestben, legutóbb pedig ikszeltek a Rapid Bucurestivel.

Per Johansson az előző kiírásban negyeddöntős ellenfelünk, a Vipers ellen a Toft, Hovden, Ryu, Jörgensen, Blohm, de Paula, van Wetering összetételű kezdőcsapatot küldte pályára. A találkozót de Paula átlövés gólja vezette fel, aztán Solberg két védésére Toft is bravúrral válaszolt, a vendégeknek azonban így is összejött a fordítás. Hosszú percekig 2–2 állt az eredményjelzőn, a gólcsendet azonban Abbingh hétméterese törte meg, de nem kellett sokat várni rá, hogy ismét magához ragadja a vezetést a házigazda (12. p.: 4–3). Toft fontos pillanatban védett büntetőt, ellépni viszont csak egy-két támadással később sikerült, amikor egy betörés végén Jörgensen volt eredményes. Van Wetering újabb szélsőgólja után időt is kértek a norvégok (18. p.: 8–5). Az első félidő hajrájában aztán emberelőnybe kerültünk, amivel nem csak támadásban éltünk – Toft újabb védéssel járult hozzá a 12–6-os győri vezetéshez. A hazai csapat nagyszerűen védekezett –, ezt jól mutatja, hogy a Vipersnek több mint hat perc kellett hozzá, hogy ismét betaláljon, felzárkóznia azonban így sem sikerült a félidőre (14–9).

A szünetben ünnepélyes pillanatoknak lehettek szemtanúi az arénába kilátogató nézők, ugyanis klubunk és az Audi Hungaria Zrt. vezetése új, hároméves szponzorációs szerződést írtak alá.

A második játékrész újabb Toft-bravúrokkal kezdődött, míg a társak a szélről, beállóból és átlövésből is eredményesek voltak támadásban, így szép lassan tovább nőtt a hazai fór (37. p.: 17–10). Zseniális leosztás végén Fodor Csenge lőtt mesterien Solberg hálójába, míg az ellenfél játékosai közül Strömberg okozott némi fejtörést a magyar csapat védelmének, így negyedórával a vége előtt 20–15 állt az eredményjelzőn. Dán kapusunk közben szép lassan tovább gyűjtögette a strigulákat a neve mellett, így a végjátékhoz közelítve még mindig több mint 43 százalékkal védett. Aztán néhány játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket, amelyek kellően meghozták a közönség hangját (51. p.: 23–18), de továbbra is tisztes távolságban tartották a lányok az ellenfelet. A Vipers azonban nem hagyta magát: öt perc volt vissza, amikor feljött mínusz háromra (23–20), ám a kulcspillanatokban Toft lehúzta a rolót a kapuban, akinek a szélről szinte lehetetlenség volt betalálni. Nem úgy a másik oldalon, ahol Hovden háromszor is gólt lőtt, így izgulni nem kellett – a vége 27–22-es ETO-győzelem lett.

A zöld-fehérek legközelebb október 2-án lépnek pályára, akkor a K&H női kézilabda liga 4. fordulójában Kisvárdára utaznak kedvenceink.

 

REAKCIÓ

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: – Először is szeretném elmondani, hogy az elmúlt két hétvégén őrületes teljesítményt mutattak a kapusaink. Legutóbb Bundsen és Sako nyújtott nagyszerű teljesítményt Ludwigsburgban, most pedig Toft és Solberg. Nagyszerű mérkőzést játszottunk, bár Silje védéseinek is köszönhetően az egy az egy elleni helyzetek kihasználásával nem voltam teljesen elégedett. Megvoltak a könnyebb védések is, de Sandra a legjobb pillanatokban védett, ezzel pedig elvette az ellenfél lövőinek önbizalmát. Nagyon örülök, hogy az ellenfél csapatában két olyan nagyszerű kapus játszik, akit korábban edzhettem.

Sandra Toft, a Győri Audi ETO KC kapusa: – Volt bennem visszavágási vágy, mert legutóbb, amikor találkoztunk, bár mi jutottunk tovább a FINAL4-ba, veszítettünk a Vipers ellen. Nagyon sokat gyakoroljuk a védekezést, és bízom benne, hogy továbbra is ilyen jól megy majd. Jó védőjátékosok érkeztek a csapathoz, akik illenek a Per által elképzelt védekezési stratégiába. Biztos vagyok benne, hogy hétről hétre jobbak leszünk, de nekünk kapusoknak ez óriási segítség, hogy ilyen fal van előttünk.

Hlavaty Tamás, a Vipers Kristiansand vezetőedzője: – Vannak gondjaink, de ezek lényegtelenek, mert nem segít, ha ezekre gondolunk. A játékosaim keményen dolgoznak, mindent megtettünk, hogy minél jobban játsszunk, és büszke vagyok a csapatra azért, amit mutatott. A szurkolók örülhetnek, hogy ilyen kapusparádét láthattak mindkét oldalon, nálunk Silje Solbergtől, az ETO-nál pedig Sandra Tofttól. Azt gondolom, sok lehetőségünk volt, hogy még szorosabbá tegyük a mérkőzést. A győri védelem azonban tele van sztárjátékosokkal, nehéz megbontani őket, főleg, hogy nincs balkezes játékosunk. A helyzeteink megvoltak, tovább kell dolgoznunk, hogy ezeket később ki tudjuk használni.

Silje Solberg-Östhassel, a Vipers Kristiansand kapusa: – Nagyon jó érzés volt belépni a pályára, otthon éreztem magam, hiszen nemrég még itt játszottam. Örülök, hogy viszonylag jól összeállt előttem a védelem, igyekeztem extra védésekkel segíteni a csapatomnak, de voltak helyzetek, például a szélen, amelyeknél jobban is mehetett volna. Jó csapattal találkoztunk, amely kíméletlenül megbüntette a hibákat. Harcoltunk, igyekeztünk hinni magunkban, és mondhatnánk, hogy a mínusz öt gól nem rossz, de nem örülünk a vereségnek.