A Győri Audi ETO KC a német bajnok Ludwigsburg elleni 31–26-os győzelemmel folytatta szereplését 2024. szeptember 15-én az EHF női Bajnokok Ligája csoportkörének 2. fordulójában. A zöld-fehérek már a hullámzó mérkőzés első félidejében két góllal vezettek, s habár a szünet után többször egyenlített a házigazda, végül a címvédő győri csapat úgy nyert, hogy ellenfele egyszer sem vezetett.

A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC az előző évadban meglepetésre a döntőig menetelő Ludwigsburg (korábban Bietigheim) otthonában vendégszerepelt a 2024-2025-ös kiírás csoportkörének 2. körében. Kedvenceink – akárcsak az Esbjerg ellen – ezúttal is azzal a céllal léptek pályára, hogy megőrizzék makulátlan mérlegüket, hiszen a német együttes az elitsorozatban mind az öt korábbi találkozón alulmaradt lányainkkal szemben.

A mieink az időjárás viszontagságai miatt kis csúszással, de már szombat este megérkeztek a baden-württenbergi városba, ahol ezúttal a Sako, Hovden, Housheer, Jörgensen, Brattset, Nze Minko, Fodor Csenge hetessel kezdett Per Johansson.

Nagyszerűen rajtoltunk az első körben vereséget szenvedő ellenfelünk otthonában – jó védekezésünknek, valamint Nze Minko és Housheer éles játékának köszönhetően 4–2-re vezettünk néhány perc elteltével. Az első negyedóra végéhez közelítve aztán egyenlítettek a németek, ugyanis bele-belehibáztunk a támadásainkba, Bundsen pedig jó napot fogott ki a hazai kapuban (15. p.: 7–7). A kezdeményezést mindenesetre nem engedtük át a Ludwigsburgnak – Blohm nagyszerű passzokat kapott a falban a társaktól, és Jörgensen is feliratkozott a gólszerzők közé, így a szünet előtti utolsó tíz percnek ismét plusz kettőről vághattunk neki (20. p.: 10–12). Bár a hajrában ismét sikerült háromig feltornászni a vezetést a zöld-fehéreknek, innen újfent egalizált a házigazda – csak Nze Minko, valamint Sako villanásainak köszönhető, hogy végül emberhátrányban is 18–16-ra mentünk a félidőben.

A második harminc percet Housheer nagyszerű betörésgólja nyitotta, aztán következett a kapusparádé, ami miatt nyolc támadás erejéig befagyott az eredményjelző. „Olyanok vagytok, mint a kisiskolások! Ne csak rohanjatok ész nélkül, gondolkodjatok!” – mondta teljes tűzzel Per Johansson az időkérésnél, szavai pedig célt is értek, hiszen Győri-Lukács, majd de Paula is betalált, ezzel kialakítva az addigi legnagyobb különbséget (38. p.: 17–21). Sokáig mindenesetre nem örülhettünk, ugyanis folytatódott a hullámvasút – csak Sakonak hála nem tudtak elsőre kiegyenlíteni a 3–0-s sorozatot futó németek. Miután ismét beérték az ETO-t a ludwigsburgiak (21–21), néhány támadás erejéig felváltva érkeztek a gólok, de megint a vendégeknek sikerült elmozdulnia a holtpontról (48. p.: 23–27). Jókor jött világbajnok francia hálóőrünk hetesvédése, nem úgy emberhátrányban Bundsen üreskapus gólja, majd újabb hárításai. Ennek ellenére a végjátékban háromnál közelebb már nem engedtük a riválist. Az utolsó öt perc kezdetén 29–25-re vezettünk, az utolsó pillanatokban pedig még növeltük is a különbséget. Az összesen 18 labdát fogó Sako a végső sípszó előtt még kétszer hárított, így végül 31–26-os győri sikerrel zárult a találkozó.

A BL-forduló után nem jut sok pihenő a győri lányoknak, ugyanis szeptember 17-én, kedden 18 órától már a Dunaújvárost fogadják az Audi-arénában.

 

REAKCIÓ

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: – Egész héten a rájuk készültünk; tisztában voltam vele, hogy félelem nélkül jönnek majd ki ellenünk a pályára. Ha a Ludwigsburgról beszélünk, Xenia Smits és Jenny Carlson neve az első, ami eszünkbe jut, de ma csapatként is nagyszerűen teljesítettek. Okosan játszottak, jól lőttek, és a fiatal balkezesük is megmutatta, mekkora tehetség. Nehézzé tették nekünk a meccset és néha igenigen bajban voltunk, úgyhogy rotálnunk kellett. Két fantasztikus kapusteljesítményt láthattunk, Johanna Bundsen nemcsak szépen védett, nagyszerű passzai voltak és gólt is szerzett. Örülök, hogy Hatadou Sako megmentett minket a kulcspillanatokban. Ez egy fontos győzelem volt, egy rendkívül nehéz pályán. Ha így, ilyen keményen játszik a Ludwigsburg, sok csapat meg fog még izzadni ebben a csarnokban.

Hatadou Sako, a Győri Audi ETO KC kapusa: – Nagyon örülök az eredménynek, mert kifejezetten nehéz mérkőzést játszottunk. A második félidőben jobban védekeztünk, ennek köszönhetően tudtuk kialakítani ezt a különbséget. Ha jó a védelem, a kapusnak is könnyebb védenie, úgyhogy büszke vagyok erre sikerre, és remélem, hasonló lesz a folytatás is.

Frederick Griesbach, a HB Ludwigsburg másodedzője: – Összességében megérdemelt volt a győriek győzelme. Úgy gondolom, a csapat minden tőle telhetőt megtett, küzdött, harcolt, igyekezett megvalósítani a taktikai elképzelésünket, a végén a kapusok nagyszerűen védtek. Mindazonáltal hiányzott a vezetőedzőnk, két beállónk, de arra a csapatszellemre, amit mutattunk, építhetünk a későbbiekben, akár az egész évad során. Habár nem szeretünk veszíteni, a Győr ellen ez néha megeshet.

Johanna Bundsen, a HB Ludwigsburg kapusa: – Csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült itthon tartanunk a két pontot; győzni szerettünk volna. A Győr rendkívül jó csapat, próbálkoztunk, de nem volt kellően jó a védelmünk.