2024 nyara az U18-as női világbajnoksággal zárult az utánpótlás kézilabdázás tekintetében. A magyar válogatott bronzérmet szerzett a tornán, ezzel kapcsolatban három ETO-s mesélt az élményekről. A világversenyeket összefoglalva az EHF is kiadott egy ranglistát, melyen a magyarok az első helyet foglalják el.

A világbajnokságot megelőzően Polett, Dalma és Bálint nyilatkoztak. Ezúttal az ETO-s küldöttség másik három tagján, Keceli-Mészáros Renátán, Vári Arinán és Borbély Tamarán volt a sor, hogy meséljenek az élményekről:

„Háromhetes felkészülés után elindultunk Kínába; az utazás igen hosszú és fárasztó volt, de mindenkinek hatalmas élményt nyújtott. Szerencsére volt időnk átállni és megszokni az ottani körülményeket, így teljes erőbedobással vághattunk neki a világbajnokságnak. Jó, izgalmas mérkőzéseket játszottunk, és bár akadtak hibák, bronzérmet szereztünk, aminek nagyon örülünk. Úgy érzem, nagyon sokat tanultunk és fejlődtünk; remélem az itt szerzett tapasztalatokat a következő szezonban is alkalmazni tudjuk majd. Már nagyon várom, hogy az új csapatommal edzhessek, és jó meccseket játszhassak. A lányokat és az edzőket többnyire ismerem, szeretnék minél hamarabb beilleszkedni.” – értékelte a tornát Keceli-Mészáros Renáta. Sőt arról is beszélt, mennyire várja, hogy ETO-mezben is bizonyíthasson.

„Amikor megtudtuk, hogy Kínában rendezik a világbajnokságot, nagyon megörültünk. Mindenki kíváncsian várta a tornát, hiszen teljesen más kultúrájú országba utaztunk. Nagyon izgalmas volt az utazás, viszont a nagy távolságtól és az akklimatizációtól mindannyian tartottunk kicsit – szerintem ezt a csapat teljesen jól leküzdötte a stáb segítségével. A másik nagy nehézség az étkezés volt, hiszen teljesen máshogy főznek Kínában. Az egész világesemény alatt ugyanazokat az ételeket kaptuk – például rizst, salátát, csirkefalatokat –, de erre is próbáltunk megoldást találni. Az otthonról hozott zacskós levesekkel, valamint a fővárosban található gyorsétterem kínálatával próbáltuk változatosabbá tenni az étkezéseinket. Magabiztosan kezdtünk a csoportkörben, és ez meghatározta a későbbi mérkőzéseinket. Sokan látogattak ki a mérkőzéseinkre, sőt, Kína ellen majdnem telt ház előtt játszottunk, ami nagyon nagy élmény volt, hiszen korábban még sosem játszottam ennyi néző előtt. Célunk az érem-, az első hely megszerzése volt. Nagyon sokat küzdöttünk a lányokkal, hogy ezt elérjük, de sajnos a spanyolok ellen nem sikerült kiharcolni a döntőbe jutást. Nehezen tettük túl magunkat rajta, de mindannyian tudtuk, hogy a franciák ellen nyerni kell a bronzéremhez. Hatalmas harcban nyertük meg ezt a rangadót, így sikeresen zártuk ezt a három hetet. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, és büszke vagyok a csapatra!” – mesélt az élményekről Vári Arina.

„A válogatott mellett dolgozni mindig megtisztelő feladat számomra. – kezdte beszámolóját Borbély Tamara masszőr. „Hosszú felkészülés után egy izgalmakkal teli világverseny várt ránk. Sok nehezítő tényezővel néztünk szembe, mivel egy teljesen más kultúra, más környezet várt ránk. Az időeltolódást amennyire lehetett, jól toleráltuk az előre megtervezett programunknak köszönhetően. A csapat, beleértve a stábot is nagyon összekovácsolódott, ami még több energiát adott, hogy kitűzött céljainkat elérjük. Sűrűn követték egymást a mérkőzések, így már az öltözőben elkezdtük a regenerációt például jegeskád segítségével, hogy a lányok fizikai állapota mindig megfelelő legyen a következő megmérettetésre. Hatalmas öröm számomra, hogy dobogós helyezést értünk el és egy örök élménnyel lettünk gazdagabbak.” – mesélt pozitívan az élményekről Borbély Tamara masszőr.

 

A nyári világversenyek lezárása gyanánt az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) kiadott egy ranglistát, mely figyelembe vette a fiú és lány U20-as, U18-as és U16-os eredményeket. Ezek alapján Magyarország végzett az első helyen, mondhatni a magyar utánpótlás nevelés a legjobb a világon a közelmúltban megrendezett világversenyek alapján.

A Győri ETO KC-t összesen 11 játékos és 4 stábtag képviselte a korosztályos válogatottakban. Az elért eredményekhez a klub vezetése és a szurkolói egyesület is gratulált fiataljainknak és szakembereinknek a Békéscsaba elleni magyar bajnoki mérkőzés félidejében.

Gratulálunk mindenkinek az elért eredményhez! A magyar kézilabdázás jövője jó kezekben van.