Az Esbjerg 28–26-os legyőzésével kezdte meg az EHF női Bajnokok Ligája 2024/2025-ös kiírását a Győri Audi ETO KC. A 2024. szeptember 7-én az Audi Aréna Győrben rendezett összecsapáson a szünetben 16–12-re vezettek a zöld-fehérek, sőt, a második játékrész derekán nyolc is volt közte. A hajrában aztán így is izgulni kellett, de végül – ahogy eddig mindig – ezúttal is a győriek örülhettek.

Nagy reményekkel várta a BL-rajtot a sorozat magyar címvédője, a Győri Audi ETO KC, amely 2024. szeptember 7-én az 1. fordulóban az előző évadban bronzérmes dán Esbjerget látta vendégül az Audi-arénában. A két csapat ezt megelőzően hét alkalommal találkozott a legrangosabb európai kupasorozatban, amelyben minden alkalommal kedvenceink örülhettek. Mind közül a legemlékezetesebb talán az utolsó összecsapás volt, amikor is június elején a budapesti FINAL4 elődöntőjében, az utolsó másodpercekben bemutatott Sandra Toft-védésnek köszönhetően jutottak tovább a mieink. Miután a dánok kerete nagyrészt egyben maradt, nálunk pedig alig két és fél hét állt rendelkezésre a hat új érkező beépítésére, ezúttal is hasonlóan kiélezett és parázs csatára volt kilátás.

A mieink teljes kerettel várták a nyitófordulót, Per Johansson pedig a Toft, Győri-Lukács, Ryu, Brattset Dale, Dulfer, Nze Minko, van Wetering kezdőcsapattal állt fel a kezdősípszóhoz a pályára.

Igazán lüktetően, magas hőfokon kezdődött a hét mérkőzése, amelyen Reistad révén bár először a vendégek találtak be, erre előbb Brattset Dale, majd emberelőnyből Nze Minko válaszolt, így gyorsan a mieinkhez került az előny. A találkozó eleje egyébként nem sikerült gólgazdagra, erről a technikai hibák, a határozott hatosfalak, és a kapusok mellett a kapufák is gondoskodtak, az Esbjerg szép lassan azonban így is fordított (10. p: 3–4). Ötnél megint utolérte ellenfelét az ETO, amely Housheer büntetőjével a vezetést is visszavette – rá is zendített a 4492 fős közönség a „Hajrá, Győr!” -re. Ehhez nemcsak a gólszerzők járultak hozzá; a kapuban megint csak bravúros teljesítményt nyújtó Toftnak is sokat köszönhettünk, ugyanis az első negyedóra alatt – közel 46 százalékos hatékonysággal – öt labdát fogott meg. Az északiak az első félidőben leginkább Reistad játékának köszönhetően tartották a lépést a zöld-fehérekkel, akik többnyire egy-két góllal riválisuk előtt jártak (20. p.: 9–7). Aztán néhány hiba a vendégeknél, és a szokásos gyors győri gólokkal máris öt volt közte (14–9), amelyből az ellenfél a szünetig mindössze egyet tudott faragni.

A második félidőt 16–12-es vezetésről kezdte az ETO, és bár az eladott labda után betalált Iversen, Housheer nyolcadszor sem maradt adós a válasszal. Toft megint lehúzta a rolót a hazai kapuban, támadásban pedig szebbnél szebb akciók végén találtak be a lányok, így viszonylag gyorsan kikérte második idejét Tomas Axnér (37. p.: 20–13). Ez sem segített a dánokon, akik Nze Minko üres kapus gólja után, majdnem nyolc perc elteltével tudták ismét bevenni a kisalföldiek hálóját. Négy elrontott támadás után Housheer hétméterese lendítette tovább a hazaiakat a kisebb megtorpanáson, majd Blohm és Breistöl gondoskodott róla, hogy túlságosan ne csökkenthesse hátrányát az Esbjerg (46. p.: 24–18). Hiába szerettük volna, a hajrá azért így sem sikerült izgalommentesre, ugyanis néhány elrontott támadás, pár technikai hiba, és a hajrára ismét látótávolságba került az északi együttes, amely az 56. percre 27–26-ra zárkózott fel. Két perc volt vissza a meccsből, amikor Sako hetest védett, majd de Paula pókhálózta ki a jobb felső sarkot, amire már nem volt válasza az Esbjergnek, így a két együttes nyolcadik összecsapását is az Audi-ETO nyerte, ezúttal 28–26-ra.

A győri lányok kedden ismét hazai pályán lépnek pályára – szeptember 10-én 18 órától a K&H női kézilabda liga 2. fordulójában a Békéscsabát fogadják az Audi-arénában.

 

REAKCIÓ

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője: – Az első félidő első tizenöt percében nem igazán tudtuk kontrollálni Henny Reistadot, a második negyedóra pedig az egyetlen szakasza volt a meccsnek, ahol ez sikerült, emiatt sikerült négygólos előnyt kiharcolni a félidőre. A hét a hat elleni játékra külön készültünk, ami a második félidőben elő is került, ezeket jól olvastuk, és így sikerült könnyű gólokat szereznünk. A következő periódusban megadtuk a lehetőséget az ellenfélnek, hogy felzárkózzon, a szélről, beállóból és betörésből is kihagytunk néhány helyzetet, és amennyire jó volt Sandra Toft az első félidőben, a másodikban olyan jól teljesített az Esbjerg kapusa. A második félidő másolata volt a júniusi elődöntőnek, annyi különbséggel, hogy Reistadot ezúttal nem lehetett megállítani. A győzelmünkhöz szerencse is kellett. Elismerésem az ellenfélnek a hozzáállásáért, hogy nyolcgólos hátrányban sem adta fel, mert ezzel is megmutatta, miért az egyik legjobb csapat a világon.

Bruna de Paula, a Győri Audi ETO KC balátlövője: – Nagyszerű volt a hangulat, sokat jelentett a szurkolók támogatása! Az első félidőben nagyon jól védekeztünk, a második félidőben pedig a csapategység volt a kulcs. Egy folyamat kellős közepén vagyunk, még építkezünk, de nagyon örülünk a győzelemnek.

Tomas Axnér, a Team Esbjerg vezetőedzője: – Jól kezdtük a meccset, de voltak hullámvölgyeink, Sandra Toft pedig sok labdát fogott az első félidőben, ennek volt köszönhető a félidei négygólos különbség, de a problémákat leginkább Bruna de Paula gyors egy-egy elleni játéka okozta. A második félidő kezdésével elégedetlen voltam, mert akkor nyolcgólosra hízott a győriek előnye. Az utolsó húsz percben nagyon agresszívan védekeztünk, amivel elégedett vagyok; gólról-gólra zárkóztunk fel, és ki kell emelni Henny Reistad teljesítményét, aki tizenöt gólt szerzett. Összességében elégedett vagyok azzal a hozzállással, amit az utolsó húsz percben bemutattunk. Két hetet tudtunk együtt készülni, és az első kemény ellenfelünk az ETO volt, amely azért tudta megnyerni a meccset, mert hosszabb ideig tudott jól teljesíteni.

Mette Tranborg, a Team Esbjerg jobbátlövője: – Nagyon jó élmény volt pályára lépni ezen a meccsen, fantasztikus hangulatot teremt a közönség, de mindig nehéz itt játszani. Természetesen a vereség miatt szomorú vagyok, mert közel voltunk a pontszerzéshez, de hiszünk egymásban. Egy folyamat elején járunk, sok új dolgot tanulunk még, de ezek idővel összeérnek, és még jobbak leszünk majd.