A Győri Audi ETO KC–Motherson Mosonmagyaróvár vármegyei rangadóval vette kezdetét az új idény 2024. szeptember 3-án az Audi Arénában. A zöld-fehérek tulajdonképpen már az első félidőben eldöntötték a találkozó sorsát, ugyanis kőkemény védőmunkájukra, valamint a beállójátékukra alapozva már a szünetre 19–8-ra léptek el. A különbségen a fordulás után sem tudtak faragni az óváriak, így magabiztos, 32–21-es sikerrel rajtolt az ETO.

Ünnepélyes pillanatok előzték meg a kezdő sípszót a K&H női kézilabda liga nyitómérkőzésén, a Győri Audi ETO KC–Motherson Mosonmagyaróvár találkozón, ugyanis klubunk vezetése a szurkolói egyesülettel közösen köszöntötte a nyáron olimpián szerepelt sportolókat.

A következő néhány hónapban hozzá kell szoknunk, de az anyai örömök elé néző Veronica Kristiansen érthető okból már az MKC ellen sem volt ott a kispadon. Rajta kívül Per Johansson keretéből ezúttal jobbszélsőnk, Győri-Lukács Viktória maradt ki, míg a kezdőcsapatot a Toft, Hovden, Ryu, Nze Minko, Brattset Dale, Dulfer, van Wetering hetes alkotta.

Ki más szerezte volna az idény első találatát, mint olimpiai bajnok norvég csapatkapitányunk, Brattset Dale, sokáig azonban nem váratott magára a válasz – Albek tüzelt távolról a kapunkba. Könnyű dolga nem volt egyébként a támadó játékosoknak, ugyanis mindkét oldalon alaposan bekezdtek a védelmek. Toft emberhátrányban védett nagyot, megőrizve ezzel a hazai előnyt, amit Brattset Dale harmadik góljával még tovább növelt (6. p.: 4–2). Albek kiállítását jól használták ki a győri lányok, és gyors lerohanásokból pillanatok alatt elléptek (10. p.: 8–3). Nagyszerűen működött az irányító és az átlövők kapcsolata a beállóval, középen jól bontották meg az óvári védelmet a zöld-fehérek. A mieinkkel ellentétben a vendégek egyre többet hibáztak, és majdnem nyolc perces gólcsendet követően találtak be ismét a több labdát is fogó Toft hálójába (18. p.: 12–5). Nem sokkal később dán kapusunk újabb büntetőt védett (a szünetig 60 százalékkal, 12 labdát hárított), de ezúttal nem szándékosan – Varga Emília lőtte fejbe, amiért az óvári játékos azonnal piros lapot kapott. A félidő hajrájában egyre közelítettünk a kétszámjegyű különbséghez, amit a 27. percben Nze Minko találatával először értünk el (17–7), rá is számolt az Audi Aréna 2791 fős közönsége a Lajta-partiakra.

A második játékrészt 19–8-as vezetésről kezdhettük, a meccs képe azonban nem igazán változott – a hazai védelem továbbra is kőkemény ellenállást fejtett ki, a Toftot váltó Sako is nagyszerűen szállt be, az ellenfél pedig még emberelőnyben, üres kapus helyzetben is mellé lőtt, így a differencia tovább nőtt (39. p.: 24–10). Bár az MKC túl sokat nem tudott faragni hátrányából, néhány támadásba azért a mieink is belehibáztak; időt is kért Per Johansson, hogy finomhangolja, pontosítsa a csapat játékát (44. p.: 24–14). Ezután Blohm vette vállára a győri együttest, míg a másik oldalon Tóth Eszter igyekezett tartani a beállóval a lépést. A hajrát Sako hetesvédéssel nyitotta (53. p.: 30–19), ám ezt követően mindkét oldalon percekig tartó gólcsend következett, amit százhúsz másodperccel a vége előtt Falusi-Udvardi tört meg. A lefújás előtt Sako még egy hetest, majd távoli lövést hárított, s bár az utolsó szó az óváriaké volt, az ETO így is magabiztosan, 32–21-re megnyerte a vármegyei rangadót.

Csapatunk legközelebb szeptember 7-én, szombaton 18 órától lép pályára, amikor is az Esbjerg ellen hazai pályán megkezdi szereplését a Bajnokok Ligája csoportkörében.

REAKCIÓ
Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője:
– Először is elismerésem a Mosonmagyaróvárnak az előző évadban bemutatott teljesítményéért. Nyomon követtem a játékukat már azelőtt, hogy aláírtam volna Győrbe; legyőzték az ETO-t és láttam, hogy a felkészülési mérkőzéseiken is nagyszerűen teljesítettek. Ezek mind értékesebbé teszik ezt a győzelmet, és azt az erődemonstrációt, amit védekezésben bemutattunk, ez volt ma a kulcs. Tisztában voltunk az MKC kulcsjátékosainak, Tóth Gabriellának, Tóth Eszternek és Albek Annának az erősségeivel, és alaposan felkészültünk rájuk. Bizonyos periódusokkal elégedett voltam, mert megvoltak a védéseink, a védekezésünk és a támadásunk is működött. Ezekre tudunk majd építeni, de a legfontosabb a védelem. Kevés időnk volt együtt gyakorolni, de a Metz és az Óvár elleni siker értékét növeli, hogy sok gólt szerző csapatokat tartottunk ilyen kevés találaton.

Kelly Dulfer, a Győri Audi ETO KC balátlövője: – Nehéz meccset vártunk és nagyon jól felkészültünk. A régi játékosok figyelmeztettek minket, hogy nem vehetjük félvállról ezt a találkozót. Komolyan vettük a meccset, a védelmünk jól működött az első félidőben, amivel nagyobb előnyt sikerült kialakítani. Nagyszerű érzés volt pályára lépni az arénában, ilyen hangulatban, és már várom a folytatást.

Gyurka János, a Motherson Mosonmagyaróvári KC vezetőedzője: – Köszönjük az ellenfélnek, hogy tisztelt minket, és végig koncentráltan játszott. Ez nekünk is fontos, mert az edzéseken nem tudunk sem támadásban, sem védekezésben ilyen hőfokon gyakorolni. Technikailag, fizikailag, taktikailag is fölénk nőttek, ennyit az ellenfélről. Büszke vagyok a csapatomra, hogy ilyen második félidőt produkáltunk, az elsőben azonban látszott, hogy nem találtuk magunkat a pályán. Az első mérkőzések erről kell, hogy szóljanak, meg kell találjuk a helyünket. Közhelyes, de nagyon fiatal csapat vagyunk, így várható volt, hogy lesznek olyan hibáink, amelyeket elkerülhettünk volna; például a hétméteresnél, amikor fejen lőttük a kapust. Ezért ezúton is elnézést kérek.

Tóth Gabriella, a Motherson Mosonmagyaróvári KC irányítója: – Valóban nem kezdtük jól a mérkőzést. Az első öt percben elkaptuk a fonalat, aztán megrekedtünk picit, kapkodtunk, sok labdát elveszítettünk. Nem ez volt az a meccs, amit feltétlen meg kell nyernünk. Ahogy Gyurka János is elmondta, iszonyú fiatal csapat vagyunk, úgyhogy kellenek a mérkőzések, hogy tovább fejlődjünk.