2024 nyarán a magyar kézilabdázás kiemelt figyelemben részesül az olimpia miatt. Azonban nem csak a felnőttek vesznek részt rangos megmérettetésen, hanem az összes korosztályos válogatott is képviseli a magyar színeket világszerte. Minden hónapban lehet kinek szurkolni, a válogatottak programja a következőképpen alakul.

A junior válogatott június 19-én kezdte meg szereplését az Észak-Macedóniában megrendezett U20-as világbajnokságon. Esélyeshez méltóan hibátlanul zárták a csoportkört, majd a középdöntőben sem találtak legyőzőre a fiatalok. A negyed- majd az elődöntőben egy-egy megingás jellemezte a csapatot, de így is kivívták a lehetőséget a döntőben való szereplésre. Az aranyéremért a francia nemzeti csapattal kellett megküzdeni, akik ezúttal három góllal jobbnak bizonyultak, így a magyar csapat a világbajnokság ezüstérmese lett.

A Győri ETO KC-t, a következő idényben Budaörsön kölcsönben szereplő, Farkas Júlia képviselte a nemzeti csapatban. Tehetséges játékosunkra többnyire átlövő poszton számított Szilágyi Zoltán szövetségi edző, 8 meccsen 27 gólt szerzett. Mindemellett háromszor megválasztották az aktuális mérkőzés legjobb játékosának is.

 

Ifjúsági válogatottunk augusztusban – a juniorokhoz hasonlóan – világbajnokságra utazik, ezúttal Kínába. A torna augusztus 14-25 között kerül megrendezésre és a csapat célja egyértelműen a legjobb eredmény elérése, tehát a tornagyőzelem. 2022-ben a jelenlegi juniorok a bronzérmet tudták elhódítani, nem kérdés, hogy a jelenlegi keret a fényesebben csillogó aranyra pályázik.

A magyar csapat az F jelű négyesbe került, ahol Norvégia, Argentína és Kazahsztán lesznek az ellenfelei.

A Győri ETO KC akadémiáját a stábban képviselni fogja Akadémia 2-es csapatunk masszőrje Borbély Tamara, valamint Akadémia 2-es és Akadémia 3-as csapatunk erőnléti edzője Ruppert Bálint. A játékoskeret még nem végleges, de várhatóan több ETO-s fiatal is magára öltheti majd a címeres mezt.

 

A serdülő válogatott első világversenyére készült, ami egy nyílt Európa-bajnokság lesz Svédországban. A torna július 1-5. között kerül megrendezésre Göteborgban. A nevéből is adódóan a világversenyre szabadon nevezhettek a korosztályba tartozó nemzeti csapatok, amikből egy húszas mezőny alakult ki ezúttal. A tét – az érmek és a dicsőség mellett – az, hogy a legjobbak kvalifikálhatják magukat a jövő évi EYOF-ra (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál). A csapatnak sűrű programja lesz, ugyanis a csoportkör 4 mérkőzése hétfőn és kedden kerül lejátszásra. Ezt követően szerdán kerül sor a középdöntők lejátszására, majd csütörtökön az egyenes kieséses szakasz kezdődik az elődöntőkkel, majd pénteken a döntővel és a helyosztókkal zárul a sorozat. A fiatalok 2 hetes edzőtáborozással készültek a megmérettetésre először Balatonbogláron, majd Győrben.

A magyar csapat a D jelű ötösbe került, ahol Románia, Csehország, Spanyolország és Ciprus lesznek az ellenfelei.

A Győri ETO KC akadémiáját itt képviseli a legnépesebb küldöttség. A csapat élén szövetségi edzőként Kun Attila, akadémiánk szakmai igazgatója és az Akadémia 1-es csapat vezetőedzője. Segítségére lesz Akadémia 1-es csapatunk erőnléti edzője, Csendes Dávid is.

A játékoskeretben 6 ETO-s kapott helyet: Körmendi Lara (K), Kányai Villő Réka, Takács Maja Márta, Flaskár Emma, Somogyi Lilla Júlia és Tőkés Lilla.

A válogatottak szereplésével kapcsolatos hírekkel folyamatosan jelentkezni fogunk a jövőben.