A januárban meghirdetett sajtos receptverseny pályázat nagy sikerrel zajlott, közel száz finomság receptje érkezett a Győri Audi ETO és a Hajdú sajt játékára. A tét nagy volt, hiszen a győztes több mint hat kiló sajtot, egy páros aranybérletet és egy különleges lehetőséget is kap: a nyertes receptet elkészítheti egy csapatvacsorára. A fődíjas Szeleczki Gábor lett, de a zsűri további pályázókat is jutalmazott.
A Győri Audi ETO és a Hajdú sajt januárban induló támogatói együttműködése egy közös receptversennyel kezdődött. Ezen a pályázaton a legfinomabb sajtos étel receptjét kereste a klub és a szponzor, amelynek kiválasztása a Görbicz Anita által vezetett zsűri feladata volt. A sportszerető, ínyenc közönség fantasztikus pályázatokat küldött be, amelyek között egyaránt szerepelt hagyományos, magyaros jellegű és különleges reformétel, valamint leves, főétel, és desszert is. Összesen közel száz pályázat érkezett, és a legígéretesebb tíz étel közül kellett döntenie a zsűri elnökének. Közülük is kiemelkedett egy magyarosabb ízlésvilágú csirkés kuglóf, és egy könnyebb étel, a házi ciabattába töltött grillezett sajt és cukkini. Görbicz Anita zsűrielnök nem volt könnyű helyzetben: „Ha a saját ízlésem alapján kellett volna választanom, mindenképpen a csirkés-sonkás-szalonnás-sajtos kuglófot választottam volna, mert én a hagyományos, magyaros ételeket szeretem. Azonban az is fontos, hogy a csapatvacsorán mi kerül majd az asztalra, ezért a fődíjat végül Szeleczki Gábornak ítéltük az alábbi ételekért: házi ciabattába töltött grillezett sajt és cukkini, valamint sütőtökös mascarpone-mousse csokis keksszel. Péter Szabolcs kuglófja is díjat kap azonban, mert engem nagyon megfogott ez a finomság. Egyúttal szeretném megköszönni minden pályázónak a recepteket, láthatóan egytől-egyig nagyon finomak, és bennük van szurkolóink szeretete is.”- nyilatkozta Anita.
A fődíjas Szeleczki Gábor több menüsort is összeállított a csapatnak különleges, finom, sajtos ételekkel. Ő nyerte meg a páros ETO-aranybérletet a következő szezonra, továbbá a 6,2 kg sajtot, amely Magyarország átlagos éves sajtfogyasztásának felel meg. Minden bizonnyal azonban annak örül legjobban, hogy receptjeit elkészítheti a Győri Audi ETO csapatvacsorájára. Mint megtudtuk róla, nemcsak hobbiszakács: „Végzettségem alapján is közel állok a konyhához, a Vendéglátóipari Főiskolán végeztem, és azóta több évet dolgoztam külföldön szakácsként. Hazatérve egy kávézót nyitottam Budapesten, egyúttal elkezdtem járni az ETO-meccsekre is, nagy szurkolója vagyok a csapatnak. A pályázatba elég sok energiát fektettem, tényleg meg szerettem volna nyerni, és most nagyon izgulok, hogy jól sikerüljön a csapatvacsora.” – mondta el a nyertes.
A magyaros csirkés kuglóf beküldője, Péter Szabolcs szintén nyert egy sajtcsomagot, továbbá egy páros belépőt egy BL-meccsre.
Az exportpiacokon is rendkívül sikeres Hajdú sajt csapata a sok lelkes pályázó közül további különdíjasokat is kiválasztott, összesen tíz játékosnak juttat el sajtcsomagot, megköszönve a színvonalas pályázatokat.
És akkor íme a győztes receptek:
Házi ciabattába töltött grillezett sajt és cukkini
Töltelék: 2 db közepes méretű cukkini, 3 ek extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék menta és bazsalikom, 3 szelet grillsajt, só, bors
Kovász: 0,33 l barna sör, 2 ek joghurt, 2 ek liszt
Tészta: 1 kg liszt, 30 dkg kockára vágott főtt burgonya, 20 g élesztő, 0,5 l burgonya főzővize, 25 g só
A kovászt előző nap készítjük el. A sört felmelegítjük 50 fokra, beletesszük a joghurtot és a lisztet, elkavarjuk, és szobahőmérsékleten lefedve tároljuk másnapig. A tésztához a burgonyát megfőzzük, a levét kihűtjük és elrakjuk. Az összes alapanyagot egy robotgépbe rakjuk, és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény faláról. Ekkor kivesszük, és egy nagyobb edényben kelesztjük. A nyers tésztából 15 dkg-os darabokat szaggatunk. Ezeket enyhén laposra nyújtjuk, majd 210 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, kettévágjuk őket.
A cukkinit 1-2 mm vékony szeletekre vágjuk. Magas hőmérsékleten, tapadásmentes serpenyőben, kevés olívaolajon aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, olívaolajon lefuttatott, apróra vágott fokhagymával enyhén ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük a menta- és bazsalikomlevelekkel. A grillsajtot is magas hőmérsékleten, tapadásmentes serpenyőben aranysárgára sütjük. A ciabattákba beletöltjük a sajtot és a cukkinis keveréket, és tálaljuk.
Sütőtökös mascarpone-mousse csokis keksszel
Csokis keksz: 55 g vaj, 100 g cukor, 50 g étcsokoládé, 25 g cukrozatlan kakaópor, 1 db tojás, 0,25 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 130 g finomliszt
Mousse: 200 g sült sütőtök, 200 g mascarpone, 2 csipet csillagánizs, 2 dl víz, 1 db vanília rúd
A vajat és az összetört csokit összekeverjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a cukrot, a tojást, a szódabikarbónát, csipet sót és végül a lisztet. Apró korongokat formázunk belőle, amiket 170 fokon, 10 perc alatt megsütünk. A sütőtököt 180 fokos sütőben megsütjük, majd kihűtjük, és összekeverjük a mascarponéval, a vaníliából kikapart magokkal és a csillagánizzsal. Egy pohár aljára tesszük az összetört kekszet, rá a mousse-t, és tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!